Palarnia Kawy

Dodano: środa, 13.06.2018

Szczegóły oferty

Od kiedy pamiętam kawa była naszą pasją. Pracując w Palarni kawy Spółki Komexim zdobyliśmy potrzebne doświadczenie i zgłębiliśmy tajniki sztuki palenia kawy, od której zależy smak „czarnego złota”.

W 2014 roku razem przejęliśmy palarnię kawy w Zagorzycach od Spółki "Komexim" i tak powstała nasza Palarnia „Za Górą”.

Wspólnie chcemy przybliżyć bogactwo smaków i aromatów kawy aby mogli Państwo czerpać jak największą przyjemność z picia tego fascynującego napoju.

Jest to możliwe bowiem  importujemy surowe ziarna z najlepszych plantacji na świecie m.in. Kolumbii, Gwatemali, Peru, Kostaryki, Brazylii oraz Kenii, a następnie wypalamy według tradycyjnej receptury zachowując wspaniały aromat i bogactwo smaku.

Kawa prażona jest dopiero po dokonaniu przez klienta zamówienia co gwarantuje doskonałą świeżość. Zapewniamy kompleksową obsługę klientów indywidualnych a także  firm, punktów gastronomicznych oraz sklepów.

Serdecznie zapraszamy do współpracy oraz odwiedzenia naszego sklepu firmowego przy palarni kawy w znajdującego się w Zagorzycach .

 

Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.

Działanie i wpływ na zdrowie

Dzięki zawartości kofeiny kawa pełni rolę stymulującą. Pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Ze względu na swoje właściwości pita jest przede wszystkim rano, często w dużych ilościach. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około pół godziny.

Zalecane spożycie

Większość naukowców zaleca spożywanie do 500 mg kofeiny dziennego przekłada się na około 4 filiżanki kawy. Przyjmuje się, że kawa w tej ilości nie tylko nie jest szkodliwa, ale może nawet pozytywnie wpływać na organizm człowieka. W przypadku spożycia większej dawki kawy występować mogą wyżej wymienione skutki negatywne. Powyżej 1000 mg kofeina staje się trująca. Dokładna granica toksyczności zależy od właściwej danej osobie odporności na ten związek chemiczny. Za minimalną dawkę śmiertelną uznaje się 3200 mg (przyjmowane w jednej dawce). Realna dawka śmiertelna (przyjmowana w formie kawy) to 10 g, czyli około 80 filiżanek.

Dane kontaktowe:

Palarnia Kawy | Rzeszów, ul. Kazimierza Pułaskiego 9/123
NIP: 8131657495
Telefon: 506191153
E-mail: tpachla@wp.pl
Strona www: http://palarniazagora.pl